Túladagolhatóak-e a vitaminok?

Tavaszi fáradtság idején vagy influenzajárványkor gyakrabban szedünk vitaminokat a megszokottnál. Tavasszal a még meg nem termett gyümölcsök és zöldségek hiányában tablettákat szedünk be. De biztosan jót teszünk ezzel magunknak?

A fenti kérdésre a válasz összetett. Függ a vitamin fajtájától, illetve a bevitel milyenségétől. Ugyanis sokkal kisebb a túladagolás kockázata, ha természetes forrásokból jutunk hozzá a vitamin adagunkhoz.

De először néhány szó a vitaminokról. Megkülönböztetünk vízben és zsírban oldódó vitaminokat. Vízben oldódó vitaminok – B-, C-, F-, P-, U-vitamin – esetén szervezetünk csak a napi anyagcseréhez szükséges mennyiséget tartja vissza, a többi izzadsággal és vizelettel távozik. Naponta szükséges őket bevinni szervezetünkbe, de túladagolásától nem kell tartanunk.

A zsírban oldódó vitaminoknál – D-, E-, K-, A-vitamin – más a helyzet. Nevükből adódóan a zsírszövetekben, illetve a májban raktározódnak, az egészséges szervezet működéséhez innen szabadulnak fel. Abban esetben, ha túl sokat viszünk be hosszú időn keresztül, akkor felraktározódik, ami egy idő után veszélyes lehet.

Melyek azok a vitaminok, amelyekből a természetes bevitelt tél végén nehezen tudjuk megoldani? Vagy mégsem, mert természetes kivonatuk beszerezhető és a túladagolás kockázata nélkül szedhetjük?

C-vitamin

A C-vitamin a sejtek oxidációs-redukciós folyamataira lehet jelentős hatással. Ha van elég C-vitamin a szervezetünkben, akkor hatékonyabban tudunk védekezni a fertőző betegségekkel szemben, de segíthet a vas felszívódásában is. Hiányában vérzékenység, ínysorvadás, izombántalmak léphetnek fel.

B-vitamin család

A család óriási, legalább 13 féle B-vitaminból áll. Természetes formában sokszor együtt fordulnak elő. Hatásuk ennek megfelelően komplex lehet, egymást erősítő, és szinte minden területen jelen vannak szervezetünkben. A legnagyobb jelentőségük az idegrendszer működésének fenntartásában van, de hatással lehetnek a szénhidrátok, a zsírok, a kén és a vas anyagcseréjének, a sejtek oxidációs folyamatainak szabályozására, az enzimalkotásra, a szervezet energiaellátásának működtetésére is.

Vitaminpótlásra megoldást azok a termékek adhatnak, amelyeket természetes úton, ásványi anyagban gazdag termőföldön nevelt gyógynövényekből nyernek ki, olyan egyedülálló kíméletes eljárással, melyben megőrzik természetes formájukat, mint a HerbaClass termékek. Magas koncentrációban tartalmaznak C- és B-vitaminokat, hasznosulásuk sokkal hatékonyabb lehet a szervezet számára, mintha megfelelő mennyiségű gyümölcs és zöldség formájában juttattuk volna be szervezetünkbe.

Források:

https://herbaclass.com/kendermag
https://meggyogyulnek.blog.hu/2019/08/13/tuladagolhatoak-e_a_vitaminok
https://www.life.hu/egeszseg/20110412-veszelyes-vitaminok-milyen-tuneteket-okoz-a-tuladagolas.html
0
    0
    Kosara
    A kosara üres!Vissza a webshopba