Leírás
Összetevők
víz, piros szőlő-, málna-, sárgabarack-, feketecseresznye-, amerikai szeder-lé koncentrátum, méz, kamilla-, jázmin-, zöldtea kivonatok, alkohol (kevesebb, mint 1% v/v), tartósítószer (kálium-szorbát) felhasználásával.
Adagolása
Naponta 3×5 pumpálásnyi mennyiség hígítás nélkül, étkezéstől függetlenül.
Intenzív kúra esetén a fenti adag kétszerese (napi 3×10 pumpálás) ajánlott.
1 üveg (94 ml) = 1 havi adag (normál adagolás esetén).
A hatékonyabb felszívódás érdekében célszerű 1-2 percig szájban tartani, majd ezután lenyelni.
Használata
Alkalmazása évente 3-4 hónapon keresztül, kúraszerűen ajánlott, de szükség esetén megszakítás nélkül is fogyasztható.
Mi is az a polifenol?
A polifenolok családja egy természetes vegyület, melynek számtalan formája található gyümölcsökben, zöldségekben.
Ezen belül is kiemelten élettani hatást gyakorolhatnak az élettani funkciókra egy biológiailag aktív vegyületcsalád, az ún. flavonoidok, melyek fontos szerepet játszhatnak az egészség megőrzésében. Ennek egyik leghatékonyabb csoportját képezik az anthocianidin flavonoidok, melyek sötétebb színű gyümölcsökben (fekete cseresznye, áfonya, piros szőlő) fordulnak elő a legnagyobb mértékben.
A vizsgálatok szerint ezek a vegyületek megőrizhetik, ill. javíthatják az erek rugalmasságát, tágulási képességét, ezáltal csökkentve az érelmeszesedést, magas vérnyomást, keringési betegségek (stroke, színinfarktus) visszértágulatok és ödémák kialakulásának esélyét.
Ezek a problémák szinte minden esetben visszavezethetők a mozgásszegény életmódra és a nem megfelelő táplálkozásra, ill. állhat a hátterében egy közös ok: az ér legbelső sejtrétegének hibás működése (endothel diszfunkció). Ennek következménye pld. a vénás billentyűk elégtelen zárása, amely visszértágulatok formájában rendkívül gyakori problémaforrás.
Az endothel sejtekben található ún. NOS enzim működésének csökkenése miatt nem termelődik az erek optimális tágulásához szükséges mennyiségű nitrogén monoxid, ráadásul egészségkárosító szabadgyököket kezdhet el termelni. Ez a hibás működés gyakorta a helytelen életmód, kémiai stressz következménye, de sok esetben öröklött genetikai hajlam is állhat a háttérben.
Az antocianidin flavonoidok élettani hatásukat valószínűleg épp ezen a szinten fejtik ki: képesek a NOS enzim működését aktiválni, hogy a termelt mennyiség az idősebb korosztálynál is megközelítse a fiatal kori szintet, továbbá gátolhatják a kollagén leépülését, mely közrejátszik az ér falának elgyengülésében.
Rendszeres fogyasztása esetén kedvező élettani tapasztalat lehet a vérnyomáscsökkenés, a koleszterinszint javulása, az érelmeszesedés csökkenése, bizonyos típusú látáscsökkenés esetén a retina vérellátásának fokozásával a látás javítása.
Az erek funkciójának normalizálása révén javul a vérkeringés, ami az egészségi állapot általános javulásához vezethet.
Figyelmet érdemel még a fekete szőlőfajták héjában található rezveratrol nevű vegyület különleges szívvédő hatása is.
Érdekesség, hogy bár a franciák hozzánk hasonlóan koleszterinben gazdagon étkeznek, náluk a szív- és érrendszeri megbetegedések jóval kisebb arányban mutatkoznak, s ennek oka a rendszeres vörösbor fogyasztásában keresendő: a dél- francia vörösborok rendkívül nagy mennyiségben tartalmaznak rezveratrolt. Az erre vonatkozó vizsgálatok igazolták, hogy a rezveratrol rendszeres szedése jelentősen csökkentheti a szívinfarktus előfordulásának esélyét, ugyanis fokozza a szív prekondicionálását, javítja a szívizmok rugalmasságát, így egy esetlegesen bekövetkező infarktus esetén csökkenteni képes a kialakuló szívizomelhalás nagyságát, javítva ezáltal a túlélés esélyét.
Értékelések
Még nincsenek értékelések.