Magok. Fogyasszuk vagy ne fogyasszuk?
Fogyasszunk vagy ne fogyasszunk? Hizlalnak vagy nem hizlalnak? Milyen magokat válasszunk? Ha Benned is felmerülnek ezek a kérdések, olvass tovább.
A különféle magvak rendkívül táplálóak, hiszen rengeteg rostot, telítetlen zsírsavakat, vitaminokat, ásványi anyagokat és antioxidánst tartalmaznak, így célszerű napi rendszerességgel fogyasztani őket. A magas zsírtartalmuk miatt diétázóknak sokszor nem ajánlják, pedig mértékkel fogyasztva ez is pozitív hatással van a szervezetünkre. Három dologra figyeljünk oda: Az egyik a mértékletesség, a másik a sótlan, natúr változat, amennyiben szeretnénk elrágcsálni azokat, a harmadik pedig az allergia. Az olajos magvak allergiás reakciókat válthatnak ki, amitől megijedni nem kell, de érdemes az újonnan megkóstolt magokat kellő odafigyeléssel és csak kis mennyiségben kóstolni.
Milyen magokat fogyasszunk?
Egyrészt vannak olyan magok, amelyek méretükből adódóan vagy az ízük miatt alkalmasak arra, hogy elrágcsáljuk őket. Aztán vannak olyan magvak, amelyeket szintén gyakran emlegetnek a táplálkozással foglalkozó szakemberek, de inkább müzlibe vagy olajként salátába valók, mert apróak vagy mert az ízük kevésbé kellemes az előző csoporthoz képest. És vannak olyan magok, amelyeket nagyon ritkán fogyasztunk, mert nem is gondolnánk, hogy jótékonyan hat a szervezetünkre. Vegyük ezt a kevésbé tudományos csoportosítást górcső alá!
Az első csoport
Ide sorolhatjuk azokat a magokat, amelyekről sokat hallunk és a legtöbb élelmiszerboltban megtalálhatjuk őket. Így ide tartozik a dió, a mandula, a kesudió, pekándió, a földimogyoró, a törökmogyoró stb.
A dió, az egyik legegészségesebb csonthéjas gyümölcs, amely Magyarországon is megterem. A benne található mangán és réz segíti a vérképzést. Omega 3 zsírsav tartalma csökkenti a szív-és érrendszeri betegségek kialakulását. A dió növeli a koncentrálóképességet, ideg-és izomvédő, valamint kiválóan alkalmazható emésztési problémákra. A dió sokféleképp felhasználható: termése egészséges nassolnivaló, készülhet belőle olaj is, de leveléből készült tea jótékony hatása sem elhanyagolható a szervezetünk számára.
A mandula legkiemelkedőbb egészségünkre gyakorolt hatás az, hogy csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának esélyeit. Nem csak egészséges, de a bőrápolásban is remekel, nem csoda hát, hogy a szépségipar is felfedezte magának. Vigyázzunk azonban a keserű mandulával, amelynek cianogén glükozid tartalma mérgezést, gyerekeknél akár halált is okozhat.
A mogyoró telítetlen zsírsav tartalma magas, így a szervezetbe jutva hormonokat termel, amelyek fokozzák a zsíranyagcserét és támogatják az agyműködést. Telítetlen zsírsavai nem emelik meg a koleszterin szintet és nem rongálják az erek falait. Úgynevezett „jó” koleszterint (HDL) tartalmaznak, melyek a „rossz” koleszterinnel (LDL) szemben védnek a szívinfarktus és szélütés ellen. Jótékony hatásai között kiemelendő még, hogy segíthet a rák megelőzésében és gyógyításában betöltött szerepe sem elhanyagolható.
Jó hír az édesszájúaknak: A réz mint nyomelem -amelyet a mogyoró és a kakaóbab is nagy mértékben tartalmaz- elengedhetetlen a csontok szilárdságához, azok növekedéshez, az agy és a vörösvérsejtek fejlődéséhez, a szív és az izmok összehúzódásához stb. Tehát akinek a mogyoróról és a kakaóról a mogyorós csokoládé jut eszébe, mértékletesen, de nyugodt szívvel fogyassza, hiszen jótékonyan hat a szervezetre.
A második csoport
Ide sorolhatjuk a lenmagot, a chia magot, a tökmagot, a szezámmagot stb. Ezeket önmagukban általában nem fogyasztjuk nassolnivalóként, azonban őrleményként vagy olaj formájában könnyű beépíteni a mindennapi táplálkozásba.
A lenmagot már Hippokratész is említi hurut, testi fájdalmak és hasmenés elleni gyógyszerként. Omega-3 tartalmának szerepe van az érelmeszesedés kialakulásának megelőzésében. Agyműködést serkentő és koleszterinszint csökkentő hatása miatt ér-és szívbetegségben szenvedőknek ajánlott. Jótékonyan hat az ízületi megbetegedésekre. Nőknél csökkenti a mellrák, férfiaknál pedig a prosztatarák, vastagbélrák kialakulásának esélyét. A prosztata gyulladás egyik fő gyógyítójának tartják.
Chia mag rosttartalma kimagasló, ezáltal könnyen köt meg nagy mennyiségű vizet, így a gyomorban térfogata megnő és hosszabb ideig érezzük magunkat jóllakottnak. Bőven tartalmaz magnéziumot, fehérjét, antioxidánst segíthet csökkenteni a vércukorszintet. Rendszeres fogyasztásával mérsékelhető az öregedéssel összefüggő és a krónikus betegségek kockázata, pl. a 2-es típusú cukorbetegség, magasvérnyomás-betegség, szívelégtelenségek és osteoporosis. Ezeken túl hatékony rákmegelőző és immunerősítő hatással is rendelkezik.
A szezámmagban sok a rost, a fehérje, a réz, a mangán és a magnézium is. Segíti az emésztést, hozzájárul a hormonrendszer egyensúlyához, valamint csökkenti a koleszterinszintet. Már az ókorban is gyógyhatásúnak tartották, Hippokratész a általános gyengeség, szívelégtelenség, epe és májbántalmak esetén javasolta. A belőle sajtolt olaj, bőrregeneráló hatású, alkalmazható égési sérülések esetén vagy épp fiatalító, szépítő csodaszerként is.
A harmadik csoport
Ide azokat a magokat, illetve kivonataikat soroljuk, amik valamiért kevesebb figyelmet kaptak az egészségre gyakorolt rendkívül pozitív hatásaik ellenére. Ilyen például – az előző csoportokhoz hasonlóan a teljesség igénye nélkül- a máriatövis, a homoktövis, a rostkendermag, de említhetnénk a köménymagot is.
A máriatövis legismertebb a természetes májvédő, tisztító, és regeneráló hatásáról. Képes a különböző mérgek (gyilkos galóca mérge), az alkohol-, a gyógyszerek, nehézfémek és növényvédő szerek májkárosító hatását kivédeni. A májon kívül a veséket, és az epehólyagot is védi a szervezetbe kerülő méreganyagoktól. Antioxidánsként növeli az immunitást, semlegesíti a szabadgyököket, melyek felelősek többek közt a rák kialakulásáért is.
A köménymag nagyszerű gyulladáscsökkentő, emésztésjavító, görcsoldó. Nagy mennyiségben tartalmaz vasat. rezet, kalciumot, szelént, cinket, magnéziumot, A-, E-, C- és B-vitaminokat. Hatásos puffadás okozta hasfájás, hasmenés, hányinger esetén. Rendszeres fogyasztása csökkenti a vér koleszterin- és triglicerid-szintjét.
A homoktövis rendkívül jó hatással van a szervezetre, védi és erősíti az immunrendszert, lassítja az öregedési folyamatokat. Növeli a szervezet ellenálló képességét és véd különböző fertőzések ellen. Az anyagcsere folyamatokat gyorsítja és enyhítheti a gyomorpanaszokat. Csökkentheti a vércukorszintet, lassíthatja az érelmeszesedést és még a narancsbőr elleni küzdelemben is segítségünkre lehet.
A kendermag szénhidrát tartalma elenyésző, emiatt diétázók is nyugodt szívvel fogyaszthatják, a rosttartalma még az éhség érzetet is csökkenti. A kendermagban lévő olaj -egyedülálló módon- nagy mennyiségben tartalmazza az esszenciális γ-linolénsavat, amely egy többszörösen telítetlen zsírsav és amelynek kiemelkedő szerepe van a szívműködés, a hormonális rendellenességek és a bőrbetegségek gyógyításában.
A harmadik csoportba sorolt magvak bevitele nem könnyű, de van megoldás. A HerbaPharm termékek gondoskodnak erről, hiszen egyetlen kivonatban megtalálhatóak a különféle értékes magvak kivonatai. Fogyasszuk őket az egészségünk érdekében!