Hogyan fogyasszuk a különféle magvakat?

Hogyan
fogyasszuk a különféle magvakat?

A lehetőségek tárháza végtelen. Most 5+1 tippet adunk, hogy Te is be tudd építeni az egészségtudatos életmódodba!

A nagyobb magvak, mind a dió, a mandula, mogyoró esetleg a tökmag fogyasztásához nem kell túl kreatívnak lenni. Ezek az ízletes finomságok önmagukban fogyasztva is megállják a helyüket, mindössze a mennyiségre kell figyelnünk, mert “etetik magukat” és abbahagyásuk több, mint nehéz. Vannak azonban olyan magvak, amik felhasználása már nem ennyire egyértelmű. Ehhez adunk most hasznos tippeket!

1.) Készítsünk saját müzlit!

A legtöbb boltban kapható gabonapehely cukortartalma igen magas, sokszor többet árt, mint használ. Az otthoni müzli készítés azonban gyerekjáték. Az alapja lehet például zabpehely vagy rozspehely, a “feltét” pedig bármi, amit megkívánunk: az aszalt gyümölcsöktől a magas kakaótartalmú összeaprított étcsokin át a magvakig tényleg minden. Tehetünk bele szezám magot, chia magot, vagy akár lenmagot is. Hasznos tipp, hogy a lenmagot zúzzuk össze a könnyebb felszívódás végett.

2.) Varázslatos chia puding

A világ legegyszerűbb – és határozottan leggyorsabban elkészíthető- pudingja a chia puding néven emlegetett pohárdesszert. Puding elnevezése onnan ered, hogy a chia mag magas rost tartalmának köszönhetően folyadékba keverve megdagad és puding szerű állagot képez. Keverjünk el joghurtban 1 ek chia magot (natúr joghurt esetén édesíthetjük például mézzel) tegyük a hűtőbe egy éjszakára és reggel friss gyümölcsökkel a tetején fogyasszuk el! Végtelen sok chia puding variáció található az interneten, próbáljuk ki valamennyit.

3.) Süssünk kenyeret

Az otthoni kenyérkészítés könnyen megoldható kenyérsütőgép nélkül is. Válasszunk egy alapreceptet és bővítsük extrákkal. Ízletesebb lesz a kenyér, ha adunk hozzá különféle magokat úgy, mint szezámmag, lenmag, de akár tökmagot is. Ha belejöttünk készítsük el gyerekkorunk köménymagos kiflijét is!

4.) Kísérletezzünk az olajokkal

Az étolajok ideje lejárt, sok háztartásban tértek át a kókuszolaj esetleg olivaolaj használatára, vagy tértek vissza az kacsa, disznó, esetleg mangalica zsír használatához. Az olívaolaj és a magolajok többsége nem alkalmas hevítésre, ugyanis elveszítik gazdag tápanyagtartalmukat. Ne féljünk azonban kipróbálni másképp a különféle magolajakat! Leves díszítésére, friss baguette tunkolására vagy simán csak salátára locsolva egyszerre élvezhetjük az ízorgiát és a csodás színeket, amelyeket a hidegen sajtolt magolajak fogyasztásakor tapasztalhatunk.

5.) Készítsünk krémet!

Akár süteményekbe, akár csak a kenyérre, készítsünk magunk krémeket. A választék itt is óriási, a diókrémtől a tahininig szinte bármelyik magból készíthetünk krémet. Ne legyünk restek kísérletezni, hiszen ugyanolyan jótékony hatással bírnak a magunk által készített házi krémek, pástétomok, habok, mint a hidegen sajtolt olajok.

  • 1 Tipp: Válasszunk kivonatokat

Vannak olyan mag kivonatok, amiket nem feltétlen tudunk kreatívan beilleszteni az egészségtudatos életmódunkba. Ilyen lehet akár az itthon védett Homoktövis, a kender vagy épp a máriatövis. Azonban nem kell kétségbe esnünk, ha támogatni szeretnénk velük az egészségünket. A HerbaPharm termékekkel ez könnyedén megoldható.

0
    0
    Kosara
    A kosara üres!Vissza a webshopba