Fokhagymát tinktúraként is érdemes fogyasztani! Most eláruljuk, miért!
A fokhagymát a gasztronómiából természetesen már mindenki ismeri, viszont azt már kevesebben tudják, hogy évszázadok óta használják az orvoslásban is. Egy olyan növényről beszélünk, amely rendkívül nagy mennyiségben tartalmaz szerves kénvegyületeket, ami egyébként a jellegzetes ízét és illatát is kölcsönzi, ugyanakkor ezek felelősek a lehetséges egészségre gyakorolt jótékony hatásáért is.
A fokhagymát sok különféle formában és módon használja az orvostudomány, a mi blogunk azonban kifejezetten a tinktúrára, vagyis a híg kivonatra fókuszál. Kiszerelésüket tekintve kisméretű, pipettás üvegcsékről beszélhetünk, amelyből meghatározott időnként, egy adott mennyiséget folyadékba kell csepegtetni, de erről lentebb olvashatsz. Az, hogy ezáltal a fokhagymát megváltozott formájában fogyasztjuk, semmit nem vesz el a jótékony hatásaiból, csupán annyi történik, hogy kevesebb mennyiség is elegendő a kívánt eredményért. Ezek a legjellemzőbb problémák, amelyekre segítséget nyújthat a fokhagyma tinktúra:
Szív- és érrendszer
Az egyik legismertebb lehetséges jótékony hatása a fokhagymának a szív- és érrendszer védelme. A simaizomsejtek szaporodása és vándorlása kulcsfontosságú szerepet játszik az érbetegségek kialakulásában, ezt a folyamatot azonban a fokhagyma hatóanyagai képesek lehetnek meggátolni, ezzel megelőzve a problémát.
A gyulladás fontos szerepet játszhat a keringési rendszer betegségeinél is, laboratóriumi kísérletek során pedig kimutatták, hogy a fokhagyma hatóanyagai képesek gátolni az ehhez szükséges jelátviteli anyag működését.
Segíthet a daganatos megbetegedések megelőzésében
Egyes rákkeltő vegyületek csak akkor válnak károssá, miután szervezetünkben átalakulnak, laboratóriumi vizsgálatok alapján pedig kiderült, hogy a fokhagyma hatóanyagai csökkentik bizonyos átalakító enzimek aktivitását.
Hasonló pozitív hatást észleltek a daganatképződés legfontosabb pontjánál, a sejtosztódásnál is. Normális esetben, ha a DNS egy sejtben megsérül, automatikusan leáll a sejtciklus és amennyiben nem tudja helyreállítani a hibáját, elpusztítja saját magát, hogy megelőzze a daganatos elfajulást. A fokhagyma hatóanyagai ezt a leállást segítették, kivédve ezzel az esetleges daganatos megbetegedést.
Ezek mellett természetesen számos más pozitív hatása is, lehet, mint például a baktérium- és gombaölő hatás, vagy az antibakteriális és immunerősítő hatás, ahogyan azt a fokhagyma természetes formájától is megszokhattuk.
Amikor tinktúrákról beszélünk, az adagolás az, amire nagyobb figyelmet kell fordítani, ugyanis minden készítménynél más és más a javaslat, illetve a házilag készített kivonatoknál is lehetnek különbségek. Webáruházunkban a Dr. Nemes Vitality cseppeket tudod beszerezni, amelynek az adagolása étkezések előtt, napi 3×25 csepp, valamilyen folyadékban feloldva.