A NAGY antioxidáns teszt

A mindennapi életünk részévé váltak a káros környezeti hatások, mint a légszennyezés, illetve az élelmiszer adalékok, a sugárzás és legfőképpen a stressz. Ezek mind azt eredményezik, hogy a szervezetünkben magas a szabadgyökök koncentrációja. Ebben a bejegyzésben rávilágítunk arra, hogy miért ártanak a szabadgyökök és jelenlétüket milyen magas antioxidáns tartamú gyógynövényekkel tudjuk csökkenteni. Ahhoz, hogy megértsük az antioxidánsok jelentőségét, értenünk kell mi az a szabadgyök, hogyan keletkezik, miért káros ránk nézve és hogyan szabadulhatunk meg tőle.

Mik a szabadgyökök?

A szabadgyökök és antioxidánsok egyaránt jelen vannak szervezetünkben, azonban, ha a szabadgyökök aránya nagyobb mértékben van jelen, mint az antioxidánsé, az betegségekhez, többek között gyulladásokhoz, komolyabb esetben tumorok megjelenéséhez vezethet. Mind ezt hogyan vihetik véghez? A szabadgyökök stabil állapotban lévő sejteket és szöveteket képesek károsítani kémiai reakciók folyamán, mint az oxidáció. Ezért van igen nagy szükség arra, hogy a homeosztázis ne boruljon fel, a szabadgyökök és antioxidánsok aránya megfelelő legyen. A szabadgyökök felelősek az oxidatív stressz kialakulásáért. Ez akkor fordul elő, ha a homeosztázis, azaz egyensúly az oxidánsok és antioxidáns rendszerek között felbomlik és eltolódik az oxidánsok javára. Másként fogalmazva a szabad gyökök kontrollálatlan keletkezése vagy az antioxidáns rendszer működésének csökkenése vezethet az oxidatív stressz kialakulásához. Ilyenkor egyes sejtek és szövetek molekulái sérülnek.

Mik az antioxidánsok?

A káros környezeti hatásokat csak egy bizonyos határig tudjuk kivédeni, minden esetben szükségünk van antioxidáns tartalmú anyagokra, melyek segítenek visszaállítani szervezetünk homeosztázisát. A legalapvetőbb antioxidáns tartalmú anyagok az A-, E- és C-vitamin, valamint az omega-zsírsavak és enzimek, továbbá a flavonoidok, amelyet mindenki által ismert Szent-Györgyi Albert fedezett fel.

Nemrég megjelent tanulmányban azt vizsgálták, hogy a C-vitamin antioxidáns hatásához képest egyes gyógynövényeknek mekkora az antioxidáns hatása. Diagrammot a következőképpen kell értelmezni:

  • Felülúszó az ülepedés után kialakult víztiszta frakció
  • Teljes minta pedig felrázás után kapott elegy

A diagrammról leolvasva a vizsgált gyógynövényekről vonhatunk le néhány következtetést:

  1. Homoktövismag kivonat antioxidáns hatása hatszor nagyobb volt, mint a C-vitaminé
  2. Homoktövismag és a „40”-es kivonat esetében a felülúszó antioxidáns aktivitása magasabb volt, mint a teljes mintáké, a többi esetében az ellenkező igaz
  3. Magas olaj tartalmú kivonatok esetében a mérés nem volt eredményes, nem lehetett meghatározni az antioxidáns aktivitást az olaj tartalom miatt
  4. A pontatlan eredmény ellenére elmondhatjuk azt, hogy az olaj tartalmú kivonatok antioxidáns tartalma még magasabb lehet a vizes-alkoholos kivonatokhoz képest, hiszen a magolajban található omega-zsírsavak szintén az antioxidáns vegyületek koncentrációját növelik

Minta megnevezése C-vitamin ekvivalens
C-vitamin 1,00
HerbaClass Homoktövismag kivonat 6,03
HerbaClass „60” * 2,16
HerbaPharm kivonat „40” * 1,86
Vadgesztenye kivonat „40” * 1,86
HerbaPharm kivonat „30” * 1,43
HerbaClass Rostkender kivonat 0,91

* „60”, „40”, „30” megjelölés a kivonatok alkohol tartalmára utalnak %-ban kifejezve.

Értékelés

Összességében elmondhatjuk, hogy a vizsgálat minták, a rostkender kivonaton kívül, túl szárnyalták a C-vitamin antioxidáns hatását, de mind közül a homoktövismag kivonatnak volt a legnagyobb antioxidáns hatása a C-vitaminnal szemben. Illetve elmondhatjuk, hogy centrifugálás után érdemes inkább szűretlenül palackba zárni, így biztosítva a magasabb antioxidáns tartalmat. Minél nagyobb egy anyag antioxidáns hatása, annál hatékonyabban képes lassítani az öregedési folyamatokat és gátolni bizonyos betegségek kialakulását.

Szervezetünkben az antioxidánsok és szabadgyökök aránya folyamatosan változik egészségi állapotunk, életkorunk, a kivédhetetlen stressz és környezeti hatások okán. Szervezetünknek szüksége van a homeosztázis fenntartásához, hogy egészségesen működjön. Egy adott élelmiszer, gyümölcs vagy akár táplálék kiegészítő annál hatékonyabban képes gátolni az öregedési folyamatokat és meggátolni bizonyos betegségek kialakulását minél magasabb az antioxidáns tartalma.

Ezért érdemes odafigyelni milyen élelmiszert és étrend-kiegészítőt viszünk be szervezetünkbe.

A vizsgálatokat a Szegedi Tudomány Egyetemen belül működő MTA-SZTE Lendület Biokolloidok Kutatócsoport munkatársai végezték. A kutatócsoport számára a HerbaPharm Europe Kft által biztosított növényi extraktumok nyújtottak alapot.

Források:

https://www.cell.com/heliyon/fulltext/S2405-8440(19)36423-0.

https://www.medicalnewstoday.com/articles/318652#What-are-free-radicals

Lehninger et al.: Principles of Biochemistry 4th ed (2005); W.H. Freeman ISBN 07167-4339-6

0
    0
    Kosara
    A kosara üres!Vissza a webshopba